Velikonoce v kuchyni našich předků

Neděle (Boží hod)
K obědu se podává ragú z telecího masa v lasturách. Do tmavší máslové jíšky se přidá trochu smetany a vmíchají se tam žloutky z vajec. Jíška se jen promíchá a dál nevaří.  K cibulce na másle se přidá telecí, nakrájené na velmi malé kousky. Po orestování podlijeme bílým vínem, dochutíme citronovou kůrou, solí, pepřem a přidáme sardele. Směs se podusí, dokud nezměkne a potom se k ní přidá jíška. Přírodní lastury se vymažou máslem, vysypou strouhankou a naplní masovou směsí a z vrchu zase posypou strouhankou a parmazánem.
syrové maso
Pečeme asi 20 minut, potom lastury vyklopíme, ozdobíme citronem a posypeme kadeřavou petrželí.
Hlavní chod je jehněčí hřbet na sardeli. Umyté maso se osuší a natře sardelovou pastou. V pekáči rozpustíme sardelové máslo a na něj položíme maso. Po chvíli ho podlijeme horkou vodou, občas potřeme máslem, otočíme a zase potíráme. Může se také doplnit zakysaná smetana s trochou citronové šťávy. Servíruje se s osmaženými bramborami.
K jídlu se doporučuje salát z mladého chmele. Mladé chmelové výhonky očistíme a dáme povařit s vodou a citronovou šťávou. Měkký chmel necháme odkapat, můžeme jej trochu rozkrájet. V misce se poleje olejem a octem a dochutí solí a pepřem.
jehněčí na talíři
Jarní dort z našlehaného másla, cukru, vajec, čokolády a vaječných bílků upečeme. Polevu vytvoříme z cukru, špenátu a trošky vody, aby byla hutná. Dort se nazdobí spařenými pistáciovými oříšky nasekanými na drobné kousky.
K večeři se podávají krokety se špenátem.  Uvaříme vejce, které smícháme se špenátem, přidáme syrová vejce se sardelemi, zbytek masa nebo drůbeže. Vše posekáme na jemné kousky a přidáme tolik strouhanky, aby se vytvořila hmota a upečeme ji zformovanou do válečků.
Jehněčí maso je pro dobu Velikonoc hodně žádané, proto si ho v případě plánování některého z jehněčích jídel nezapomeňte objednat u svého řezníka. Pokud se vám zdá jehněčí moc drahé, můžete ho nahradil levnějším skopovým.